недеља, 24. мај 2015.

JAGODA

Mozda niste znali ali jagoda pripada porodici ruza.i verovali ili ne postoje 20 000 sorti.
Ali koje god das u sorte I vrste neodoljive su I po izgledu I ukusu .
Blagotvorno deluju na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i štite od karcinoma debelog creva. 
 višak kilograma- jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične.




Slatko od jagoda
- 1 kg.  jagoda
- 1 kg.  secera
Posipati jagode secerom I ostaviti da prenoce,
Jagode ce pustiti vodu,ako nema dovoljno vode dodati 1 solju  I kuvati na tihoj vatri
Slatko se ne mesa pa samo protresti serpu. Pena koja se stvara mozete skidati, kuvati dok se ne postigne zeljena gustina. 

 Slicno se kuva I dzem od jagoda

Dzem od jagoda
-3 kg. jagoda
-1 kg. secera
1 limun  - sok
 Posipati jagode secerom I ostaviti da prenoce, dodati sok limuna,
Jagode izmiksajte ili zgnjecite rukama, u zavisnosti kako volite, ako miksate necete imati komadice voca, ako to radite rukama ostace vam komadici   
Kuvati na tihoj vatri do zeljene gustine, u toku kuvanja stvarace se pena koju skidate.

Spremljene teglice stavite da se zagreju pa vreo dzem sipati u tople teglice . Dobro zatvorite I okrenite naopako, da bi se stvorio vakum,  I dzem se nece  kvariti.    

                                                        interesantan oblik jagode


Posted by bellak On 13:09 1 comment

1 коментар:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Основни подаци о мени